Categories
Nezaradené

Tolerancia

Hladajme prieniky medzi inymi ludmi.

Najma medzi tymi, ktori su od nas hodnotovo velmi vzdialeni a teda im nerozumieme.

Nehladajme v nich hrozbu ale prave naopak nieco spolocne. Napriklad ortodoxny krestan, ktory je vylucne za tradicnu rodinu moze najst v LGBT cloveku v prvom rade citiacu a mysliacu bytost, ktora neopovrhuje jeho krestanstvom, a teda ani krestan by nemal opovrhovat clovekom inak zmyslajucim. V konecnom dosledku BOH stvoril nas vsetkych na SVOJ obraz.

Kazdeho, ci sa nam to paci alebo nie. Ak neskusime najst prienik, tak situaciu budeme len zhorsovat a nikdy nedojdeme k porozumeniu, k pochopeniu. Nalepky ako TRADICNA RODINA sme si vytvorili my sami. Aj oznacenie sa ako najprv SLOVAK, alebo som SLOVAK, je znakom strachu z noveho a nedostatku tolerancie k inym. Opat tu chyba prienik. V prvom rade som clovek. Ludia s EMPATIOU.

Nevytvarajme si bubliny, v ktorych je nas svet idealny a do ktoreho nechceme pustit nic nove. Obvykle je to tak preto, ze mame strach. Len ludia, ktori sa neboja dokazu koexistovat s inymi, aj uplne odlisne zmyslajucimi ludmi. Mimo bublinu odsudime kazdeho opacny nazor.

Ja som sa s tym osobne stretol casto a stretavam sa stale. Nech robim co robim, ked sa vyjadrim pozitivne k Ficovym nazorom, ktore niektore zdielam, odsudi ma liberalna cast publika, ked sa vyjadrim pozitivne k prezidentke Caputovej odsudia ma dalsie skupiny z bubliny, ked som pomahal Ukrajincom odsudili ma, ked som pomahal bezdomovcom odsudili a kritizovali ma… a tak dalej a tak dalej. Kazdy z tych ludi ma v sebe vlastny strach, a i ked si to nikdy neprizna, vidim to a citim to. Nesloboda. Vnutorna. Navonok sa tvarime slobodne a nebojacne, ale ono to tak nie je.

Slobodni zacneme byt vtedy, ak prevezmeme zodpovednost za svoje myslienky a ciny a najdeme prienik do inych bublin a zacneme vytvarat spojenia, prijimat rozdielne nazory, vidiet aj inu realitu ako je ta nasa, najst porozumenie. Pokial tak ucinime, uvidime ze zivot je o niecom inom, a nemusime minat nasu drahocennu energiu na presviedcanie niekoho ineho ale hlavne samych seba. Zoberieme to ako fakt, ze su tu medzi nami aj ine nazorove skupiny bez ktorych by tento svet nebol svetom. A mozeme to skusit aj obratit. Aj tie druhe nazorove skupiny v tomto pripade Vas, lebo ja tvorim mensinu, Vas budu chapat a tolerovat.

O tom to je. Tolerancia. Kognitivna Empatia. Prieniky.